Salttabletter er det hemmelige våben i kampen mod at dehydrere eller besvime af hyponatriæmi, når du dyrker løb, cykling og anden udholdenhedssport på et seriøst plan.
For i den sidste ende er det saltunderskud i kroppen, der er årsagen til begge disse frygtede tilstande.
Salttabletter får dig til at holde hele vejen i mål
Læs med her, og få alt at vide om salts store betydning for din udholdenhed, samt hvordan du nemt kan holde saltbalancen på plads med smarte salttabletter.
Du skal altid huske at drikke rigeligt under både træning og konkurrence. Det råd ligger på rygraden hos alle lige fra elitesportsfolk over motionister og til dem, som bare gerne vil give deres krop, de bedste betingelser for at fungere optimalt i hverdagen.
Video om elektrolytter
Salt – den oversete faktor
Men selv om du drikker alt det, det anbefales, kan du alligevel ende med at dehydrere, hvis ikke saltbalancen i kroppen er på plads. For kommer du i underskud af salt, kan kroppen ikke binde væske nok – og så kan du drikke nok så meget, uden at du kan forhindre at blive dehydreret.
Tilsvarende kan saltmangel også få dig til at besvime. Det skyldes såkaldt hyponatriæmi. Det er en tilstand, hvor du har et alt for lavt niveau af natrium i blodet. Det får du fra salt. Og falder natriumniveauet til et kritisk, lavt niveau, er det, at du mister bevidstheden – ikke på grund af væskemangel og overanstrengelse, som mange tror, men på grund af for lidt salt i kroppen.
Endelig menes væske- og saltbalancen at spille en vigtig rolle i forebyggelsen af muskelkramper. Kramperne skyldes – lige som hyponatriæmi – et underskud af natrium, fordi det er med til at danne de nervesignaler, som kontrollerer musklerne. Derfor er det altså ikke nok, at du kun overholder det eviggyldige råd om at drikke nok, når du træner eller stiller op til konkurrence. Du er også nødt til at få salt nok – både før og især under din træning.
Video om magnesium
Salttabletter – det hemmelige supervåben
Der findes mange forskellige måder at sikre, at din saltbalance holder sig stabil under fysisk udfoldelse. F.eks. kan du blande elektrolytter i dit drikkevand ved hjælp af f.eks. vores Hydro Tabs. Der er også en vis mængde salt i mange af de energibarer, du kan købe.
Men langt fra nok til at sikre din saltbalance, når du presser din krop maksimalt, eller når det er ekstremt varmt.
Men heldigvis har du endnu en mulighed – som selv mange elitesportsudøvere ikke kender til. Nemlig små praktiske salttabletter, du nemt kan indtage under både hård træning, eller når du stiller op til konkurrencer.
Salttabletterne indeholder en optimal blanding af salte, mineraler, magnesium og D-vitamin. Derved sikrer du både din krops saltbalance, og tilføjer en række vigtige mineraler og vitaminer, som både forbedrer din forbrænding, og forebygger muskelkramper.
Salttabletter – den perfekte tilføjelse til din kostplan
Er du seriøs med din træning og deltagelse i konkurrencer, har du sikkert et skarpt fokus på din kost – både før, under og efter. Dagene op til Her bør du især fokusere på at øge andelen af kulhydrater i kosten i dagene op til den aktivitet, du forbereder dig til. Det kan både ske ved at indtage særlige kosttilskud med øget indhold af kulhydrater, f.eks. ved at blande energipulver i dit drikkevand. Og ved at øge indtaget af kulhydratrige fødevarer som f.eks. pasta, ris, kartofler, hvidt brød og andre kornprodukter.
Dagen før Dagen før din aktivitet, øger du væskeindtaget, samt hviler godt ud – og fortsætter med det øgede indtag af kulhydrater i kosten. Men lad være med at overgøre det, f.eks. ved at indtage store mængder slik aftenen før. Det kan ende med at forstyrre din nattesøvn. Og den er måske allerede udfordret af den nervøsitet, som de fleste har lige op til et stort arrangement eller en vigtig træning eller test.
Hvis der er tale om en ekstra strabadserende og hård fysisk aktivitet, kan du allerede dagen før godt tage en enkelt salttablet, for at sikre, du har salt nok i kroppen og øge bindingen af væske i kroppen.
På selve dagen På dagen for selve arrangementet eller aktiviteten, sørger du for at få et godt morgenmåltid. F.eks. havregrød med frugt og masser af sukker. Eller en bolle eller noget hvidt brød med godt med syltetøj. Drik også godt med væske fra morgenstunden. Gerne op til 1½ liter. Væsken behøver ikke være beriget med kulhydrater, hvis der er masser af dem i den mad, du spiser. Vær obs på at kroppen kun kan optage 1 dl. pr. 15 minut. Så spred dit væske indtag ud over morgenen.
En times tid før starten, skruer du så ned for væskeindtaget. Ellers vil du have en masse væske liggende i maven og skulpe rundt. Sørg også for at komme på toilettet før starten, så du ikke bliver udfordret på den front lige fra begyndelsen.
Sørg for at have rigelig med væske med til hele turen. Ved at du selv blander din væske, får du optimal kontrol med, at væsken indeholder den rette mængde kulhydrater, elektrolytter med videre. Drikker du udelukkende væske fra eventuelle depoter på ruten, kender du ikke sammensætningen af det, du drikker. Så selv om der er tilsat f.eks. salt og kulhydrater til drikkevandet på depoterne, er det ikke sikkert, det passer 100 % til netop dit behov. Vi anbefaler altid at du træner med de produkter du også har tænkt dig at bruge til løbet. Husk også nogle energibarer og geler eller energi-vingummier. Så kan du få et hurtigt energiboost, når der er behov for det.
Alt efter intensiteten og hårdheden af din fysiske aktivitet og hvor varmt det er på dagen, bør du – som allerede nævnt – indtage en salttablet for hver 30-60 minutter under hele aktiviteten. Derved er du sikker på, at du ikke får svedt så meget salt ud af kroppen undervejs, at der opstår risiko for dehydrering eller hyponatriæmi.
Efter aktiviteten
Straks efter aktiviteten er det vigtigt, at du får tilført kroppen en masse proteiner. Ja, faktisk kan du godt begynde at skrue op for proteinindtaget allerede i slutningen af aktiviteten. F.eks. ved at snuppe en Protein eller Recovery Snack hen mod slutningen. Hold proteinindtaget højt resten af dagen, og også gerne dagen efter. Enten ved at blande en shake med Recovery pulver eller spise ekstra proteinholdigt eller proteinberiget mad.
Husk også at få hvilet godt ud, så musklerne i hele kroppen får mulighed for at restituere ordentligt. Derved kan du også reducere risikoen for kramper.
Følger du denne plan, har du givet din krop de bedste betingelser for at komme godt gennem din hårde træning eller den krævende konkurrence. Det reducerer risikoen for mén og skader, og sikrer, at muskler, led og resten af kroppen hurtigt kommer ovenpå, og du kommer op på fuld styrke igen.